Hvorfor har mit barn angst?

boyafraid
Min rengøringskone kom i går og sagde til mig: "Min dreng er meget angst over alting, og det er kun blevet værrer her under Corona-krisen. Han spørger os jævnligt, om han kommer til at blive syg eller dø. Han vasker mere og mere hænder. Hvordan kan det være? Han har aldrig været ude for noget slemt eller været alvorlig syg"?

Til det spurgte jeg kvinden: "Er du selv angst? Eller hvordan reagerer du, når du selv får dårlige nyheder". Med nedslået blik kunne hun bekræfte min mistanke. Du ved sikkert allerede, at børn ser op til deres forældre og, at forældrenes reaktion er med til at give børn et hint om en situation. Hvis der fx kommer en hund gående og mor bliver bange, så må jeg også hellere blive bange. Fordi:

1. Det betyde, at hunde er farlige. Her skabes en overbevisning i barnet.

2. Jeg elsker min mor og vil være som hende, så jeg kopierer hendes adfærd. Her skabes en tæt relation til moderen; "jeg ligesom min mor".

Personligt har jeg altid fået at vide: "Du skal være så glad for, at du er adopteret, for i vores familie har vi altid haft hjerte-/karsygdomme og overvægt. I Asiater er altid så tynde". Sådan er det bare. Et faktum. Og et faktum kan man jo ikke argumenterer imod. Eller kan man?
Alle dem i min familie på min mors side, kæmper jo så med både overvægt og hjerte-/karsygdomme. Men det er fordi deres overbevisning er: Der er intet vi kan gøre. Det er i vores DNA. Umuligt at bekæmpe og så kan man jo ligeså godt give op.
Eller man kan bruge sit sind og skabe en ny overbevisning?
Valget er op til den enkelte. Det er det jeg gør i mit daglige arbejde som Rapid Transformational Terapist. Her ser jeg klienter vende op og ned på deres begrænsende overbevisninger, ved at tappe ind i deres underbevidsthed.
Men tilbage til moderen, min rengøringshjælp, som havde brug for et hurtigt råd her og nu.

Jeg bad hende finde eksempler på forskellige situationer, hvor hun var bange men hvor hun kom igennem det. Få sønnen til at tænke: Når mor kan, så kan jeg også!

Børn er i stand til de mest utrolige ting, når vi tror på dem. Men det starter med os selv. Jo mere du arbejder på dine egne mønstre og overbevisninger, jo mere vil du opdage at dine børn forandre sig, for dine børn er et spejl af dig selv - om du vil det eller ej.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!